Tiedetorin ohjelma | Torstai 22.10.2020

Klo 16.00–16.30: Hyvä ja paha tieto

Tiede on toiminut sekä hyvän että pahan palveluksessa. Keskustelun aiheina ovat aikalaisfilosofia ja -kritiikki, uskonnon ja tieteen välinen kamppailu sekä tulevaisuuden ennakointi. Miten tiedon kaksoisluonne näyttäytyy kriittiselle filosofille, kirkkohistorioitsijalle ja tulevaisuudentutkijalle. Professorit Thomas Wallgren, Tuomas Heikkilä ja Sirkka Heinonen pureutuvat tulevan vuoden Tieteen päivien pääteemaan Hyvä ja paha tieto.

Järjestäjät: Tieteen päivät ja Tieteellisten seurain valtuuskunta

Klo 16.30–17.00: Homo Fennicus

Mistä suomalaiset tulevat? Minne suomensukuisten kansojen juuret ulottuvat? Mitä kieli, geenit ja arkeologia kertovat itämerensuomalaisten historiasta?

Virolaisen arkeologian professorin Valter Langin käänteentekevä uutuuskirja Homo Fennicus johdattaa lukijan suomalaisten alkukodin jäljille. Teos herätti suurta huomiota ilmestyessään Virossa vuonna 2018. Yhden alkukodin sijaan Lang löytää esihistoriasta monia itämerensuomalaisten kulttuurien ja yhteisöjen syntysijoja. Mukaansatempaava teos perustuu genetiikan, kielitieteen ja arkeologian uusimpiin tutkimustuloksiin. Tarton yliopiston arkeologian professoria haastattelee Helsingin yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthal.

Järjestäjät: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Viron kustannusyhdistys

Klo 17.00–17.30: Vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – mitä kaikkea on tulevaisuudentutkimus?

Heikkoja signaaleja ja megatrendejä. Onko tulevaisuus ennustettavissa? Miten tulevaisuutta voi tutkia? Millainen on tulevaisuutemme? Tulevaisuudentutkimuksesta keskustelevat tulevaisuudentutkija ja tietokirjailija Elina Hiltunen, emeritaprofessori Sirkka Heinonen sekä tulevaisuuden- ja historiantutkija Otto Tähkäpää. Juontajana toimittaja ja tietokirjailija Heikki Aittokoski.

Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ry

Klo 17.30–18.00: Marcus Rosenlund: Kohti korkeuksia

Tiedetoimittaja Marcus Rosenlundin esikoiskirja kertoi säästä ja oli suurmenestys. Nyt hän vie meidät matkalle universumiin. Hän kertoo alkuräjähdyksen synnyttämästä kaiusta, miten ensimmäinen valo syttyi ja miten kaikki kerran tulee päättymään. Rosenlundia haastattelee Kati Grönholm.

Järjestäjä: Kustantamo S&S

Tiedetorin ohjelmaa kuullaan 22.–23.10.2020 suorana lähetyksenä Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuman Töölö-lavalta. Tutustu verkkomessujen koko ohjelmaan ja lipunmyyntiin osoitteessa www.helsinginkirjamessut.fi.