Torstai

Tiedetorin torstai 26.10.2017, Takauma-lava, Helsingin Kirjamessut

10.30-11.00 Lapset kysyvät tieteestä
Lapset kysyvät tutkijoilta kiertotalouteen liittyviä kysymyksiä tulevaisuuden ruuasta, liikkumisesta, energiasta ja metsistä. Riitta Silvennoinen ja Kirsi Silvennoinen vastaavat kysymyksiin. Tilaisuuden juontaa Paula Havaste.
Järjestäjä: Heureka

11.00-11.30 Voiko oikeistopopulismin nousua nuorten parissa ehkäistä?
Nuorison väitetään olevan poliittisesti apaattista. Väite ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Nuorten yhteiskunnallinen kiinnostus ei käänny korkeiksi äänestysprosenteiksi, mutta nuorten aktiivisuuden kokonaiskuva on luultua monisärmäisempi. Vesa Puurosta ja Kari Saarta haastattelee Emilia Palonen.
Järjestäjä: Nuorisotutkimusseura

11.30-12.00 Suomi Euroopassa
Meno ja meininki Euroopassa on sen verran villillä mallilla, että on hyvä katsahtaa, miten Suomi tuossa tuiskeessa luovii. Keskustelemassa Eeva Luhtakallio, Johanna Rainio-Niemi ja Timo Miettinen.
Järjestäjä: Tieteen kieli

12.00-12.30 Opi tietokonepelien avulla
Tule tutustumaan kahteen tietokoneoppimispeliin. Kristian Kiili esittelee Semideus-matematiikkapeliä ja Mikko Kurimo, Sari Ylinen, Anna-Riikka Smolander sekä koululainen Aino-Sofia Smolander Say it again, kid! -kielenoppimispeliä. Oppimisen tulevaisuus -kirjaan perustuvat esittelyt sopivat koululaisille, opettajille ja vanhemmille.
Järjestäjä: Suomen Akatemia

12.30-13.00 Oppikirja Suomea rakentamassa
Oppikirja Suomea rakentamassa valottaa suomalaisen oppikirjallisuuden historiaa ABCkiriasta nykyajan digitaalisiin oppimateriaaleihin. Millainen rooli oppikirjalla on ollut suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa? Oppikirjallisuudesta keskustelevat Hannele Cantell, Pirjo Hiidenmaa ja Johannes Pernaa. Haastattelijana Ari Elo.
Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ry

13.00-13.30 Kanava-palkinto
Kanava-palkinto jaetaan vuoden parhaalle tietokirjalle. Ehdokaskirjat julkistetaan Tiedetorilla.
Järjestäjä: Kanava                                             

13.30-14.00 Hyppysellinen tiedettä
Kokkaamiseen kannattaa suhtautua uteliaasti. Kirjassa ruokaa rakastavat tutkijat sukeltavat ruoanlaiton kemiaan, purkavat myyttejä ja etsivät parhaita reseptejä. Miksi peruna ei kypsy? Huomaako kukaan, jos omenapiirakassa ei ole yhtään oikeaa omenaa? Juha Roiha haastattelee Anu Hopiaa.
Järjestäjä: Gaudeamus

14.00-14.30 Suomalaisuuden alkuperä
Paneelissa keskustellaan suomaisuuden alkuperästä arkeologian, genetiikan ja kielitieteen näkökulmista. Humanistisia ja luonnontieteitä yhdistämällä voidaan esittää malleja ihmisten siirtymisestä Suomeen sekä tarkastella kielten ja kulttuurien näkymistä suhteessa uusiin geneettisiin havaintoihin. Outi Vesakosken puheenjohtamassa paneelissa keskustelevat Petri Halinen, Päivi Onkamosekä Pauli Rahkonen.
Järjestäjä: Tieteen päivät      

14.30-15.00 Scientific methods and holy relics - Tieteelliset menetelmät ja pyhien jäännösten tutkimus
In Turku Cathedral, there are some 100 relics dated to 3rd c. BC – 16th c. AD. They belong to several saints including St Henry and St Eric. Since 2007 the relics have been examined by the Turku Cathedral Relics Project. Now, the interdisciplinary project has begun a collaboration with the University of Oxford. Jussi-Pekka Taavitsainen, Aki Arponen and Georges Kazan discuss the subject in English. The Power point slides are available also in Finnish.
Organizer: Tieteellisten seurain valtuuskunta

15.00-15.30 Antroposeeni – aikamme suuri kertomus?
Antroposeeni on yhtä aikaa sekä yritys monitieteiseksi sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa globaalien ympäristöongelmien vyyhtiä, että suuri kehyskertomus ihmiskunnan historialle. Millainen on antroposeenin ihminen? Kuka antroposeenista on vastuussa? Tiedetoimittaja Mikko Pelttari haastattelee kirjallisuudentutkija Kaisa Kortekalliota ja historiantutkija Tero Toivasta.
Järjestäjä: Tutkijaliitto

15.30-16.00 Kerran vielä, tunteella
Yhteiskunnallinen elämä ei suinkaan perustu rationaaliseen objektiiviseen harkintaan. Affektit ja emootiot jylläävät myös siellä, kertovat Eeva Jokinen, Jouni Tilli ja Maria Ruotsalainen.
Järjestäjä: Tieteen kieli

16.00-16.30 Historiantutkimuksen etiikka
Moraaliset kysymykset ihmisarvosta koskevat myös historiantutkimusta. Arkaluonteisten yksityisasioiden tarkasteleminen voi antaa äänen menneisyyden vaiennetuille ihmisille, mutta samalla pitää varoa sortumista tirkistelyyn ja skandaalinhakuisuuteen. Satu Lidmania ja Pirita Frigreniä haastattelee Virpi Väisänen.
Järjestäjä: Gaudeamus

16.30-17.00 Faktantarkistus tieteessä ja tiedejournalismissa
Tiedeviestintä tuo tieteen tulokset suuren yleisön saataville. Onko tiede aina totta? Miten valeuutisen voi tunnistaa? Mitä faktantarkistus tarkoittaa tieteessä ja tiedejournalismissa? Faktantarkistuksesta keskustelevat Tuomas Muraja ja Tiina Raevaara. Haastattelijana Reetta Kettunen.
Järjestäjä: Suomen tietokirjailijat ry

17.00-17.30 Neulomalla hyvinvointia ennen ja nyt
Jokanaisen kansalaistaidosta meditatiiviseen harrastukseen – neulomalla aikaansaadun hyvinvoinnin merkitykset ovat muuttuneet viimeisen sadan vuoden aikana. Entinen pakon sanelema välttämättömyys on tänä päivänä väylä tekemisen iloon ja luovuuteen. Neulomisesta hyvinvointina keskustelevat Anna Rauhala ja Pia Purra.
Järjestäjä: Helsingin yliopisto

17.30-18.00 Poliittinen valta Suomessa
Politiikan valtasuhteet ovat mullistuneet muutamassa vuosikymmenessä. Ketkä Suomessa käyttävät valtaa? Haastateltavana Mari K. Niemi ja Ilkka Ruostetsaari.
Järjestäjä: Vastapaino                                                  

18.00-18.30 Sanan säilällä
Kiistakirjoituksilla eli pamfleteilla on nostettu vuosikymmenten aikaan monta tärkeää teemaa ja muokattu mielipiteitä. Helsingin yliopiston opiskelijat esittelevät eri vuosikymmenten kiistakirjoituksia ja lukevat otteita. Yleisö voi äänestää parhaiten argumentoivan pamfletin. Tilaisuuden juontaa tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaa.
Järjestäjä: TSV

18.30-19.00 Myötätunnon voima työssä ja elämässä
Miten vahvistat myötätuntoa itsessäsi ja muissa? Entä miksi yritysjohtajan kannattaa olla kiinnostunut myötätunnosta? Ja miten myötätunto liittyy elämän merkityksellisyyteen? Kolme asiantuntijaa kysyvät toisiltaan kiperimmät myötätuntokysymykset. Keskustelijoina Miia Paakkanen, Anna Seppänen ja Elina Juntunen.
Järjestäjä: Helsingin yliopisto

19.00-19.45 Nuoren Viron omatunto. Kansalliskirjailija A. H. Tammsaare
Kertomus kansalliskirjailija A. H. Tammsaaresta on kertomus koko virolaisesta mielenmaisemasta. Elämäkerta on elävä tarina kirjailijasta keskellä historian kuohuntaa. Haastateltavana Juhani Salokannel.
Järjestäjä: Vastapaino