Perjantai 25.10.2019 | Tiedetori Helsingin Kirjamessujen Kruununhaka-lavalla

10.30–11.00 Nuoret ovat aina muuttaneet maailmaa, mutta 2000-luvulla syntyneet saattavat pelastaa sen
Nuorten rooli yhteiskunnallisten muutosten tekijöinä ja kokijoina on aina ollut suuri, sillä nuoret toteuttavat elämässään muita vapaammin arvoja, jotka yhteiskunnassa ovat kunakin hetkenä vallassa. Tuleeko 2000-luvulla syntyneiden sukupolvesta ensimmäinen, joka on aidosti valmis karsimaan kulutuksestaan ekologisten arvojen hyväksi?
Esiintyjät: Mikko Salasuo ja Antti Häkkinen. Haastattelija: Mikko Piispa
Järjestäjä: Tieteen päivät
 

11.00–11.30 Tienhaarassa – Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella
Ilmastonmuutos muuttaa kaiken. Mutta onko meillä keinoja toimia sitä vastaan? Asialla on kiire: kyse on vuosista, ei vuosikymmenistä. On kuitenkin vaikea ratkaista haastetta, joka on syntynyt ihmisten tottumuksista. Sitran johtaja Mari Pantsar puhuu siitä, miten demokratia voi torjua globaalin kriisin. Haastattelijana Risto Isomäki.
Esiintyjät: Mari Pantsar. Haastattelija: Risto Isomäki
Järjestäjä: Docendo Oy


11.30–12.00 Talous ja ympäristö
Talous säätelee yhteiskunnan ja luonnon välistä aineenvaihduntaa. Nykyisten ympäristöhaasteiden aikakaudella kestävää taloudenpitoa onkin tarkasteltava yhä enemmän luonnon ehdoilla. Mutta millaisia ehtoja ympäristöstä huolehtiminen taloudelle asettaa?
Esiintyjät: Yrjö Haila ja Eeva Houtbeckers. Haastattelija: Ari Hirvonen
Järjestäjät: Tutkijaliitto ja Tiede & edistys -lehti
 

12.00–12.30 Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen
Miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja tulla kansainväliseksi sankariksi? Risto Isomäki käy läpi kymmeniä suomalaisten yhtiöiden, tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen jo käynnissä olevia hankkeita, joista monilla voi olla maailmanlaajuista merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa. Samalla Isomäki antaa nopeaa apua ilmastoahdistukseen. Haastattelijana ympäristöasiantuntija Leo Stranius, jolta on juuri ilmestynyt tietokirja Ekoistin muistelmat.
Esiintyjä: Risto Isomäki. Haastattelija: Leo Stranius
Järjestäjä: Into
 

12.30–13.00 Vihalla ja voimalla
Turun puukotukset, polttopulloiskut vastaanottokeskuksiin, vihapuhe somessa – väkivallalla ja sen uhalla yritetään vaikuttaa politiikkaan myös demokratian mallimaana pidetyssä Suomessa. Ketkä sitä harjoittavat ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat?
Esiintyjä: Teemu Tammikko. Haastattelija: Tapio Pajunen
Järjestäjä: Gaudeamus
 

13.00–13.30 Lupa tappaa – Sodankäynnin ja sotien oikeuttamisen pitkä historia
Aleksanteri Suuren sotaretket, Ranskan vallankumous, Suomen sisällissota, USA Irakissa… Aseelliset konfliktit ovat aina vaatineet erityistä oikeutusta. Millä keinoin sotia on historian saatossa oikeutettu ja miten niitä oikeutetaan tänä päivänä?
Esiintyjät: Jaakkojuhani Peltonen ja Ollimatti Peltonen
Järjestäjä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
 

13.30–14.00 Tiedenaisia – Suomalaisia tutkimuksen ytimessä
Amerikkalaistutkimusten mukaan naisen täytyy olla 20–30 prosenttia miestä parempi pärjätäkseen tiedemaailmassa. Millainen on suomalaisen tutkijanaisen tie oman alansa huipulle? Toimittaja Riitta Korhonen haastattelee Sodankylän humanistia, professori Maria Lähteenmäkeä, sekä tieteiden moniottelijaa, tutkijatohtori Johanna Ylipullia.
Esiintyjät: Maria Lähteenmäki ja Johanna Ylipulli. Haastattelija: Riitta Korhonen
Järjestäjä: Docendo Oy
 

14.00–14.30 Eriarvoistuva maailma – tasa-arvoistava koulu?
Suomessa on pitkään vannottu koulutuksellisen tasa-arvon nimeen ja katsottu sen luovan myös yhteiskunnallista tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja hyvinvointia. Viime vuosina Suomessakin vanhat tasa-arvon pyrkimykset ovat saaneet antaa periksi koulutuksen tehostamispaineille ja julkinen valta on alkanut antaa tilaa koulutusmarkkinoiden vapaammalle toiminnalle. Paneelikeskustelussa avataan näkymiä koulutuksen tasa-arvoon.
Esiintyjät: Nina Haltia, Sonia Lempinen, Minja Koskela, Sonja Kosunen ja Tuomas Tervasmäki
Järjestäjä: Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos
 

14.30–15.00 Nuorten muslimien arki
Muslimitaustaisia nuoria on noussut 2010-luvulla näkyviin asemiin muun muassa yhdistystoiminnan, musiikin, stand up -komiikan ja nuorisokulttuurien saralla. Keskustelussa avataan näkymiä nuorten muslimien elämään huolipuheen yli.
Esiintyjät: Henri Onodera ja Zahraa Al Take. Haastattelija: Lotta Haikkola
Järjestäjä: Nuorisotutkimus-lehti
 

15.00–15.30 Näytön paikka
Modernissa informaatiotulvassa tietoa on helposti saatavilla, mutta sen laadusta ei ole takeita. Tutkimustiedolla ja tieteellisellä näytöllä tulee olla merkittävä rooli niin yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin ilmastonmuutosta vastaan kamppailtaessa.
Esiintyjä: Kari Raivio. Haastattelija: Kalle Haatanen
Järjestäjä: Gaudeamus
 

15.30–16.00 Tekoälyn etiikkaa
Kuka lopulta päättää, mitä tai ketä itseohjautuva taistelurobotti ampuu? Saako seksirobotille tehdä mitä haluaa? Tekoälyn etiikkaa -kirja esittelee teknologisen kehityksen uusimmat käänteet ja etiikan perusperiaatteet ihmisläheisellä tavalla.
Esiintyjä: Maija-Riitta Ollila
Järjestäjä: Otava
 

16.00–16.30 Eurooppa, Suomi, Kalevala – Mikä mahdollisti Kalevalan?
Kalevalan ja Lönnrotin tuntevat kaikki. Vähemmän tunnettuja ovat kansalliseepoksemme ideologiset taustat. Miten suomalaisuuden myyttiä lähdettiin rakentamaan? Miten valistus, romantiikka, uushumanismi ja nationalismi vaikuttivat Kalevalan syntyyn?
Järjestäjä: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS)
 

16.30–17.00 Kolonialismin pitkät varjot
Tiesitkö, että suomalaisetkin ovat osallistuneet kolonialismiin tai että nykyisen pakolaiskriisin siemenet kylvettiin siirtomaiden aikana? Kuinka paljon länsimaiden teollinen vallankumous hyötyi siirtomaista? 
Esiintyjät: Antti Kujala, Jouko Aaltonen ja Seppo Sivonen.
Järjestäjä: Atena ja INTO
 

17.00–17.30 Murhanenkeli – Suuren Pohjan sodan ihmisten historia
Suursuosittu historioitsija ja tietokirjailija Teemu Keskisarja sukeltaa 1700–1721 käydyn totaalisen sodan tapahtumiin.
Esiintyjä: Teemu Keskisarja. Haastattelija: Aleksi Siltala
Järjestäjä: Siltala
 

17.30–18.00 Populismin aika
Populismi jyllää ympäri maailmaa. Kirja esittelee populismin teoriaa, historiaa ja populismiin liittyvää tutkimusta ja valaisee nykyistä poliittista elämää. Teos on ensimmäinen suomenkielinen yleisteos populismista. Siinä käsitellään populismia globaalina poliittisena ilmiönä ja avataan tuoreella otteella populismin teoriaa.
Esiintyjä: Juha Herkman. Haastattelija: Ruben Stiller
Järjestäjä: Vastapaino
 

18.00–18.30 Meren tarina – Meribiologin tutkimusmatka Arktikselle
Meribiologi Jessica Haapkylä oli Jean-Michel Cousteaun filmiryhmän jäsenenä Alaskassa vuonna 2004. Ilmastonmuutoksesta ei tuolloin juuri puhuttu, vaikka merkkejä ikiroudan sulamisesta jo näkyi. 2010-luvun loppupuolella Haapkylä päätti tutkia, mitä pohjoisille merille on oikein tapahtumassa. Hän matkusti Huippuvuorille sekä Grönlantiin ja selvitti, kuinka eteläiset merieliöt tunkeutuvat pohjoisille vesille ja syrjäyttävät arktisia lajeja.
Esiintyjä: Jessica Haapkylä. Haastattelija: Riikka Kämppi
Järjestäjä: Into
 

18.30–19.00 Astrobiologia
Olemmeko yksin maailmankaikkeudessa? Elämän synty vaatii sopivaa biokemiaa ja riittävästi energiaa ja aikaa. Mitä tarvitaan, että elämää syntyy ja se saa aikaan avaruutta valloittavan lajin? Millaista elämä voisi olla maapallon ulkopuolella?
Esiintyjä: Kirsi Lehto. Haastattelija: Suvi Syrjä
Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
 

19.00–19.30 Kosminen pimeys väistyy – Maailmankaikkeuden arvoituksia
Universumin tarina on ihmeellinen. Kosminen pimeys väistyy -kirjan tarina etenee kuin jännityskertomus. Tarinan lopputulos, moderni käsitys maailmankaikkeudesta, tiedetään, mutta matka sitä kohti paljastuu vähitellen ja mutka kerrallaan.
Esiintyjä: Markus Hotakainen
Järjestäjä: Otava